duminică, 20 mai 2012

Zmeura-fructul minune


Zmeura din Gornet-Cuib

 Cum cobori de pe Valea Prahovei spre Ploiesti pe DN1A ,intalnesti la 5 km de artera principala comuna Gornet-Cuib situata intr-o zona ideala pentru o agricultura infloritoare cu vita-de-vie,livezi de pruni,meri,ciresi pe culmile dealului sau cu porumb,grau,orz,fasole pe campul intins de la poalele dealului. Gornenii sunt oameni foarte harnici cu gradini proprii din care reusesc sa isi procure necesarul de fructe si legume 100% naturale,fara adaosuri chimice,asa numitele produse ”eco” care sunt la mare cautare.Desi ,eu unul,prefer viata de la oras cu toate utilitatile si facilitatile oferite sunt inca atras de peisajul si de oamenii de aici,de casa parinteasca si de gradina verde din spatele casei,de mirosul zmeurii din lazi,de sunetul combinelor care treierau graul,de emotia cand mancam ciresele de 10 mai din ciresul unei gradini oarecare si multe multe amintiri frumoase pe care le traiesc de cate ori vin aici.

Zmeura de gradina pe ramura,un exemplar perfect de zmeura coapta.
Zmeura
  Dintre multitudinea de fucte care se coc pe aceste pamanturi zmeura este probabil cea mai valoroasa nestemata.Ea este plantata si consumata de majoritatea locuitorilor din Gornet insa nu este exploatata la potentialul maxim.Oamenii o consuma sau o folosesc pentru dulceturi,compoturi,prepara celebrul sirop de zmeura caruia ii voi dedica un articol special.O parte e vanduta comerciantilor sau merg ei insasi si isi vind zmeura in tarabele din Ploiesti. In fiecare vara de la jumatatea lunii Iunie si pana spre sfarsitul lunii Iulie gornenii isi iau concedii si isi dedica timpul culesului de zmeura.

 Tone de zmeura se coc in fiecare vara la Gornet dar o mica parte ajunge in cosul de piata al consumatorilor de zmeura.Comertul nu e exploatat la potential maxim. Eu o sa incerc prin acest blog promovarea asa-numitului ”fruct minune” prin intermediul internetului.

 Zmeura incepe sa se coaca treptat incepand cu 10 iunie sitine cam pana pe 15-20 iulie. Puii de zmeur se pun in vanzare in lunile de toamna sau in februarie si martie.
 Pentru cei interesati:va rog sa va inscrieti mail-ul pentru a primi stiri si noutati despre start-ul campaniei de anul acesta, culesuri,preturile zmeurii pe kilogram si articole interesante pentru iubitorii de fructe si de produse sanatoase,ecologice.

3 comentarii:

 1. ce soiuri aveti ? ce pret au butacii in 2013?

  RăspundețiȘtergere
 2. Unde pot cumpara zmeura fruct, direct de la producator? Vin producatorii cu zmeura in bucuresti, la tarabe? Nu speculantii! Care cer 20 lei pe kg.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E adevărata treaba cu speculantii din București.
   In piețele din Ploiești e cu aproximativ 5 lei mai ieftină sa zic. Daca vrei sa cumperi din Gornet unde se da la poarta proaspăt culeasa,prețurile pe kg încep de la 9 lei si prin Iulie ajung la 6-7 lei. Dar eu zic ca nu se merita sa te deplasezi decât daca ai de cumpărat o cantitate mai mare,faci cam o ora din București . Faza amuzanta e ca mulți speculati cumpara de aici de la noi cu 6 lei si v o da vouă la preț triplu.
   Deja a început sa se coaca in grădina.

   Ștergere